Teelt

Bollenteelt in Nederland, Chili en Nieuw Zeeland luistert nauw

Onze tulpen worden geteeld in West-Friesland, Zuid- & Oost Flevoland, Noord Oostpolder Flevoland, Nieuw Zeeland en Chili. De teelt omvat ongeveer 235 hectare tulpenbollen. Wij produceren jaarlijks rond de 50 miljoen tulpenbollen die bestemd zijn voor onze afnemers. In onze broeierij produceren wij jaarlijks (eind september t/m begin mei) circa 40 miljoen tulpenbloemen.

Nederland

In oktober planten we onze tulpenbollen in Nederland en in juni en juli halen we de bollen eruit en worden ze gepeld. In deze periode streven wij tijdens de teelt naar een hoog kwalitatief eindproduct. Dit teeltproces luistert heel nauw en betekent dat wij gedurende deze maanden continu anticiperen op de weersomstandigheden en het effect daarvan op de leefomgeving van de bollen in de grond.

Wij gebruiken de bollen voor onze eigen export, verkopen de leverbare bollen aan bloembollen exportbedrijven én broeien er tulpen van in onze eigen kwekerij.

Zuidelijk Halfrond

In het Zuidelijk Halfrond in Chili en Nieuw Zeeland planten wij de bollen in april en mei en oogsten wij de bollen in januari. Vervolgens worden ze gepeld en van maart tot en met juni per container verstuurd naar afnemers die er tulpenbloemen van maken. Deze bollen gaan naar China, Amerika en landen in het Zuidelijk Halfrond. We verschepen ook bollen naar ons eigen bedrijf in Nederland om de te gebruiken voor onze kwekerij en export naar Europese landen en Rusland.

De teelt vindt plaats in verschillende gebieden in Nederland, in Chili en in Nieuw Zeeland en omvat in totaal ongeveer 235 hectare: Nederland: 185 hectare (West Friesland, Noord Oost Polder, Flevoland), Chili & Nieuw Zeeland: 50 hectare in totaal. Door bollen te kweken in Nederland en het Zuidelijk Halfrond kunnen wij bijna jaarrond bollen en tulpen leveren omdat de seizoenen precies omgekeerd zijn.

Bollen planten
Bollen planten
Selectiewerkzaamheden
Selectiewerkzaamheden

Hoe ziet zo’n teeltproces eruit?

Het teeltproces luistert heel nauw en wij hebben altijd te maken met de invloed van het weer. In de lente en zomer is onze hoofdtaak de verzorging en het oogsten (rooien) van de tulpen. De teeltverzorging wordt deels door eigen medewerkers en machines gedaan, maar ook contracttelers doen dit voor ons in de buitengebieden met hun medewerkers en machines.

  • Verzorgen van de bollen: onkruid weghalen en beregenen.
  • Selectiewerkzaamheden: de tulpenstelen worden nagelopen op het land en bij virus of schimmel worden zij er uitgetrokken. Dit wordt door onze eigen vakmensen gedaan die veel ervaring hebben met ons nieuwe assortiment.
  • Tulpenbloemen koppen: zo gaat de groei naar de bol toe en niet naar de bloem.
  • Bollen oogsten op het land en vervoeren naar de schuur voor de verwerking.
  • Spoelen en drogen van de bollen.
  • Tulpenbollen pellen: de wortels worden van de bol gepeld, dit is voornamelijk handwerk maar gebeurt ook deels machinaal.
  • Bollen op maat sorteren en tellen.
  • Afleveren van de bollen aan de verschillende afnemers
De tulpen worden uit de kleigrond gerooid
De tulpen worden uit de kleigrond gerooid
DSC5797-scaled.jpg